Doc. Vargová

Štítky

Doc. MUDr. Lýdie Vargová, Ph.D., po habilitačním řízení

Paní docentka Vargová je akademickým pracovníkem Ústavu neurověd UK 2. LF a FN Motol v oboru fyziologie. V únoru tohoto roku prošla habilitačním řízením vědecké rady fakulty, poté i rektorátu a čeká již jen na oficiální „poklepání po zádech a potřesení rukou“ v universitním Karolinu.
 
Kde a kdy jste se narodila?

Narodila jsem se v únoru 1969 v Prešově na východě Slovenska.
 
Východ Slovenska? Mluvíte výborně česky...
To jsem se naučila na škole. Musela jsem se rozhodnout, jestli si mám překládat učebnice do slovenštiny, protože některé odborné výrazy jsou jiné, tak jsem nakonec začala mluvit česky.
 
Na které lékařské fakultě jste studovala?
Na 1. lékařské fakultě.
 
Absolvovala jste během studií či doktorsky nějakou dlouhodobější zahraniční stáž?
Během studií ne, ale během doktorského studia jsem byla na tříměsíční stáži v New Yorku.
 
Jaká je vaše současná pracovní pozice na Ústavu neurověd?
Samostatný vědecký pracovník.
 
Na co se blíže specializujete?
Zabývám se difúzí v extracelulárním prostoru, elektrofyziologií, centrálním nervovým systémem...
 

Co považujete za svůj největší profesní úspěch?
To je těžké. Velmi jsem si vážila ocenění za vědeckou publikaci, které jsem dostala od Akademie věd (r. 2001), pak se mi v loňském roce povedlo získat prémii Otto Wichterleho... a teď si samozřejmě považuji, že se mi podařilo habilitovat.
 
Doporučila byste studentkám vydat se na cestu po vědecké půdě nebo si myslíte, že je to pro ženy věc příliš časově náročná?
Pokud se chtějí skutečně plně věnovat vědě, tak musí mít dobrou podporu v rodině. Je to trošku rozhodování mezi kariérou a rodinou, ale dá se to skloubit. Já to těžko můžu posoudit, protože rodinu nemám, takže mám trošku lehčí pozici. Ale na pracovišti vidím několik příkladů, že rodina, několik dětí a vědecký úspěch ženy se spojit dají.
 
Čím nejraději vyplňujete svůj volný čas o víkendech?
Kdysi jsem říkala, že já a hlína nebudeme mít nic společného. Teď strašně ráda dělám na zahrádce, hlavně kytičky – práci v květinářství bych mohla mít jako druhé zaměstnání, a chodíme se psem do lesa, taková lehčí pěší turistika.
 
-kr-

Vytvořeno: 1. 12. 2006 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Administrátor 2. LF UK