MUDr. Jiří Dušek, CSc.

Štítky

17. dubna 2008 obhájil MUDr. Dušek habilitační práci na téma Renální biopsie u dětí. Od roku 1984 pracuje jako asistent na Nefrologickém oddělení Pediatrické kliniky 2. LF. Přečtete si více o jeho práci, koníčcích a názorech...
 
Pan doktor Jiří Dušek se narodil roku 1950 v Praze. Vystudoval Fakultu dětského lékařství UK. Nejprve nastoupil na dětské oddělení okresní nemocnice v Lounech a později na 2. dětskou kliniku v nemocnici Motol, kde pracoval jako sekundář nefrologického oddělení. Od roku 1984 dodnes pracuje jako asistent na oddělení nefrologie Pediatrické kliniky 2. LF.
17. dubna letošního roku obhájil MUDr. Dušek habilitační práci na téma Renální biopsie u dětí. Pan doktor stál mimo jiné spolu s prof. Švorcem u základů dialyzační léčby dětských pacientů na 2. dětské klinice FN Motol. Publikuje v řadě českých i zahraničních odborných publikací.
Je ženatý, má dva syny (21, 26) a psa Dana (13 ).
Mezi dětskými pacienty je velmi oblíben pro svůj „strejdodoktorovský“ přístup, rodiče pak jistě oceňují to, že jejich dítěti se věnuje jeden z významných odborníků v oblasti dětské nefrologie v zemi. Studenti si pana doktora váží vedle jeho letitých zkušeností také pro jeho férovost, ochotu vždy pomoci, přátelsky poradit i pro jeho osobitý styl humoru.
 
Co vás vedlo k tomu stát se lékařem? Pocházíte z lékařské rodiny?
Z lékařské rodiny nepocházím, ale pravda je taková, že to bylo přání mého otce, tak jsem do toho tak nějak „spadnul“ . Později se mi to však začalo líbit.
 
Proč zrovna dětská nefrologie? Co vás k ní přivedlo?
S dětskou nefrologií jsem začal již v Lounech. Poté jsem měl to výjimečné štěstí, že se uvolnilo místo sekundáře na 2. dětské klinice. Dětskou nefrologii dělám také samozřejmě proto, že je to nejlepší lékařský obor .
 
Můžete stručně shrnout výsledek vaší habilitační práce?
Jde vlastně o zpracování 41 let provádění renálních biopsií v Motole. Na výsledcích je vidět, jakého ohromného pokroku bylo dosaženo v diagnostice a způsobu vyšetření odebraných vzorků. Zpracovaný soubor nepředstavuje jen práci mou, ale také práci mnoha kolegů, bez jejichž přičinění by výzkum nikdy nemohl vzniknout, za což jim samozřejmě náleží můj velký dík – zejména pak prof. Josefu Stejskalovi, který všechny vzorky odebrané tkáně vyšetřil nebo alespoň vidoval.
 
Co vás v současné době nejvíc baví a co vám naopak nejvíc vadí?
Samozřejmě mě baví dětská nefrologie, ve které se snažím celoživotně zlepšovat a vzdělávat. Štve mě neustálé narůstání administrativy ve zdravotnictví. Nezbývá pak čas na užitečnou studijní nebo publikační činnost, přípravu výuky nebo věnování se mým pacientům.
 
Čemu se rád věnujete ve svém volném čase?
Rád lyžuji (už jsem měl na stará kolena na bigfootech zlomený kotník ), v létě cyklistika.
 
Učíte studenty lékařských fakult. V čem jsou dnešní studenti jiní než ti před 20 lety?
Se studenty problém nemám a nikdy jsem neměl. Myslím si, že se nijak významně chování a přístup nezměnilo. Vždy se našli studenti zvídaví, které škola bavila, a jiní, které to moc nebaví. Mění se samozřejmě obsah výuky v souladu s vývojem v daných oborech. Když jsem já chodil do školy, třeba molekulární genetika téměř nebyla, proto i já se mám stále co učit.
 
Pro mnohé studenty je váš přístup a chování k pacientům inspirativní. Kde jste vy čerpal inspiraci? Měl jste nějaké vzory?
Samozřejmě si vážím svých učitelů nefrologie – prof. Švorce a Jandy. Velký motor, který mě stále žene dopředu je můj vřelý vztah k dětem, se kterými rád pracuji a pomáhám jim.
 
Máte nějaké životní krédo?
Nedá se říct, že bych měl přímo nějaké krédo. Žiji tak, abych byl co nejvíce nápomocen svým pacientům a studentům a aby pacienti odcházeli spokojeni a studenti zároveň dobře připraveni na svou budoucí kariéru.
 
Děkuji za příjemný rozhovor!
-md-

Vytvořeno: 4. 9. 2008 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Administrátor 2. LF UK