Od přijímaček přes Dobronice k zápisům – tradiční letní program Studijního oddělení

Štítky

V týdnu od 19. do 22. září 2007 proběhl každoroční letní výcvikový kurz v Dobronicích pro studenty 1. ročníku.
 
Tam se kromě testování pohybových schopností a vzájemné poznávání spolužáků studenti dozvěděli řadů důležitých a praktických informací o organizaci studia na naší fakultě. Byli informováni např. o možnostech půjčování skript, o přístupu k internetovým zdrojům nebo k placeným databázím s medicínskou tématikou, které jim poskytuje Ústav vědeckých informací.
 
Se svými informacemi o organizaci studia prvního ročníku se i letos jedno odpoledne prezentovalo Studijní oddělení zastoupené paní Marii Havlovou, vedoucí Studijního oddělení a Olgou Lupačovou, referentkou pro 1. a 2. ročníky Všeobecného lékařství. Studenti prvních ročníků si tak z Dobronic odnesli kromě příjemných zážitků také užitečné informace o rozvrzích, rozdělení na kroužky (10) – kdo patří do kterého kroužku, průkazy strávníka atd., všechno pro to, aby mohli studium na 2. LF úspěšně zahájit.

 
Zeptali jsme se, paní Havlové, jak se Studijní oddělení připravuje na nastupující akademický rok.
To zní trochu jako, když se vás zima zeptá, co jste dělala v létě (smích). Ale vážně, teď na konci září už musí být příprava semestru samozřejmě dávno hotová, protože jinak bychom nový akademický rok nemohli spustit.
 
A jaké bylo léto? Laik by si mohl říct: Jsou prázdniny, studenti jsou pryč, a tak Studijní oddělení zažívá „okurkovou sezónu“. Ale ono to tak vůbec není.
 
Jen tak v rychlosti: po přijímačkách (v červnu) přišly na řadu promoce (v červenci), pak dva běhy přijímaček pro zahraniční studenty (v červenci a v září), minulý týden Dobronice a teď zápisy. Jmenovala jsem jen naše nejdůležitější letní aktivity. Zkrátka v létě si na Studijním oddělení velký klid neužijete a na dlouhou pohodovou dovolenou až zase tolik času nezbývá, jak by se na začátku mohlo zdát.
 
Minulý rok se zavedla praxe, že všechny informace pro studenty, učitele a další zaměstnance fakulty jsou k dispozici na fakultním webu. Studijní oddělení také zveřejňuje na webu svoje informace a tak se ptám: „Jak se vám to osvědčilo?“
Internet nám skýtá jednu velkou výhodu, a to, že se informace dostanou k členu cílové skupiny, pro nás tedy ke studentovi nebo učiteli, velmi rychle, což jiné médium v takové šíři neposkytuje. Všechno, co bylo dříve možné zjistit jen z nástěnek, informačních tabulí, příruček nebo z „Karolínky“ je nyní snadno a rychle přístupné i po síti a s tou velkou výhodou, kterou je téměř okamžitá aktualizace při jakékoli změně.
 
Zatím se ukazuje, že studenti si zvykli na tento způsob informovanosti celkem snadno a dá se říct, že většině to tak vyhovuje.
 
Co pro ně chystáte v téhle oblasti v novém akademickém roce?
Asi největší změny čekají na studenty při zapisování ke zkoušce, kdy přihlášení k té které zkoušce bude možné elektronicky po síti. K tomu ještě přibude e-registrace ke studiu povinně volitelných a volitelných předmětů.
 
Dál už se ale studenti musí postarat sami, protože známky, které dostanou, už zůstávají zcela a jen v jejich kompetenci .
 
Děkuji za rozhovor.
 
Právě probíhá zápisový týden a na Studijním oddělení je pěkně rušno. Podle všeho i tahle oblast studijní agendy – zápisy – si říká o zjednodušení a elektronizaci sběru dat.
 

 
Na to, jaký má na věc názor, jsme se zeptali referentky Studijního oddělení, Olgy Lupačové.
 
O. L.: Zápisový týden je opravdu zátěžový. Ale zatím jinak to nejde. Byla bych samozřejmě ráda, kdyby se administrativa kolem zápisů zjednodušila. Ono to není jen o úspoře času, ale zejména o eliminaci chyb, které se zapisováním, přepisováním, opisováním a kdo ví jak ještě, do studentské agendy zanesou. Doufám, že si v blízké době také na tento administrativní úsek posvítí e-paprsek pozitivních změn, jako tomu letos bude u přihlašování ke zkouškám nebo při registraci studia volitelných a povinně volitelných předmětů.
 
Děkuji i vám.
-mc-


Foto: N. Krátká, fotolaboratoř

Vytvořeno: 2. 10. 2007 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Administrátor 2. LF UK