Ples připravujeme téměř rok

Štítky

Víte, že už během léta vzniká choreografie pro vystoupení Prdlých kostí na plese v dalším roce? Že se příští ples začíná plánovat den po skončení toho předchozího? Více Viktor Veselý, jeden z hlavních organizátorů několika minulých plesů.


Kdy začínáte plánovat další ples?

Některé záležitosti bohužel nesnesou odkladu, a ples proto začínáme organizovat hned den po skončení plesu předchozího. Ještě tedy nemáme plně uzavřen jeden ročník a už se musí myslet na ročník další. Máme dosti specifické požadavky na datum konání tak, aby vyhovovalo co nejvíce lidem. Ples se koná v hlavní plesové sezóně, a navíc v lukrativních prostorách Národního domu na Vinohradech, o které je veliký zájem, tudíž si nemůžeme dovolit meškat.

Kdo všechno se na přípravách podílí a co všechno je potřeba zajistit předem? Tombola na posledním plesu byla velmi bohatá – kdo shání sponzory a dárky, připravuje lístečky a vše další?

Samotnou organizaci plesu má již tradičně na starosti představenstvo Motoláku (pro ples 2018 to byli Viktor Veselý, Ondřej Hubálek, Štěpán Miláček, Michaela Hronová a Beatrice Bížová – pozn. redaktora). Musíme zajistit, aby vše probíhalo tak, jak má. Lidí, kteří nám s tím pomáhají, je ale samozřejmě mnohem více. Většina jsou studenti, ale svou ruku k dílu musí přiložit i zaměstnanci a vedení fakulty. Přeci jen jde o vrcholnou reprezentativní akci nejen nás, ale i fakulty, kterou připravujeme téměř rok. A připravit se toho musí opravdu hodně. Od zajištění prostor, kapel, předtančení, prodeje lístků, moderátora a fotografů přes šerpy, květiny a diplomy pro vyhlášení ankety Učitel roku až po grafiku plakátů, psaní promo článků, rozesílání a roznášení pozvánek a všechny možné i nemožné PR akce, aby se o plese vůbec někdo dozvěděl a my tam nakonec nebyli na všechen ten bohatý program sami. Tombola je pak kapitola sama o sobě. Abychom se mohli pyšnit bohatou tombolou, musí se na to vynaložit opravdu veliké úsilí. Tombolu tedy většinou zajišťuje částečně autonomní tým studentů (pro ples 2018 pod taktovkou Štěpána Miláčka a Moniky Neščákové), který naposledy čítal přes 20 lidí. Ti obepisují a obvolávají nejrůznější potenciální sponzory a dohadují s nimi podmínky sponzoringu. Tím ale jejich práce nekončí. Ceny se také musí přivézt, roztřídit, označit a na místě v den plesu také právoplatným výhercům rozdat. Motání lístečků do tomboly je potom taková malá společenská událost sama o sobě, kdy se dobrovolníci sejdou a ať již při filmu, hudbě, či jen přátelském rozhovoru motají, motají a motají...

Kolik lidí a s čím vypomáhá přímo v den plesu?

V den plesu začínáme již po ránu. Někteří obíhají poslední domluvené sponzory, jiní vyzvedávají květiny, tisknou se poslední potřebné materiály a spoustu dalšího. V Národním domě před zahájením plesu je pak potřeba připravit sály pro naše účely, s čímž nám pravidelně naštěstí pomáhají členové Prdlých kostí. Těch je přibližně 25, a v určitých chvílích je zvládneme zaměstnat všechny. Navíc se musí přivézt a připravit tombola, což dělá většinou kolem pěti až deseti lidí. A jak začnou přicházet hosté, tak začnou být potřeba i prodejci a výdejci tomboly, prodejci lístků, fotografové, videokameramani a redaktoři. Dohromady přibližně dalších 40 lidí. A potom tu máme ještě Společenský sál, ve kterém na plese 2018 probíhal program, který byl vlastně založen jen na dobrovolnosti několika kreativních jedinců. Za večer zde vystoupilo více než 10 hudebníků z řad studentů a absolventů fakulty a připravili si opravdu krásný program.

S čím je nejvíc práce? A z čeho naopak máte největší radost?

Těžko říct, s čím je nejvíce práce. Nejtěžší je asi zkoordinovat vše dohromady a na nic přitom nezapomenout. Ono je to totiž hlavně ohromná spousta ne tak velkých úkolů, co se musí zařídit, spíš než jedna velká, těžká věc. Hodně času zabere třeba domlouvání podmínek a sepisování smluv s jednotlivými kapelami, cateringovou společností a ostatními účinkujícími. Propagace plesu je též časově velmi náročná. Mezi největší strašáky organizátorů pak patří samozřejmě tombola. Naopak největší radost máme až na plese, když se vše daří a vidíme spokojené výrazy na tvářích účastníků. Velmi se nám také uleví, když už máme vše úspěšně za sebou a můžeme si na chvíli odpočinout.

Užijí si organizátoři a dobrovolníci plesové veselí, nebo nemají čas?

Záleží na konkrétní roli dobrovolníka či organizátora v den plesu. Dobrovolníci mají většinou časově omezené úkoly, takže mimo tuto dobu si mohou užít ples stejně jako každý jiný účastník, navíc s pocitem dobře vykonané práce. Organizátoři občas musí běhat sem a tam a řešit různé situace, takže si ne vždy mohou užít ples naplno jako ostatní, ale řekl bych, že si ples stejně vždycky moc užijeme. Jen ho prožíváme trochu jinak. Přeci jen do něj vrazíme nemalé úsilí.

Jak dlouho nacvičují na vystoupení Prdlý kosti a co všechno musí zajistit?

Choreografové začínají s vymýšlením choreografie už o letních prázdninách. Konkurz pro nové členy Prdlých kostí bývá v říjnu, ke konci října už většinou začíná samotné nacvičování. Zajistit se toho ale musí samozřejmě mnohem více. Musí se vybrat a sestříhat hudba, na kterou se bude tancovat, je třeba vymyslet a dát dohromady kostýmy na vystoupení. Kulisy jsou také nedílnou součástí každoročního vystoupení.

Otázka přímo na tebe: na posledním plese jsi toho hodně zařizoval, tančil jsi v Prdlých kostech, byl u vyhlašování Učitelů roku... stíháš při tom všem vůbec ještě studovat medicínu?

Medicína má samozřejmě stále před ostatními aktivitami přednost, i když je to občas dost těžké zkombinovat. Přeci jen krom Motoláku a akademického senátu chci ještě stíhat i nějaký společenský život a sportovat. Nicméně jsem zastáncem teorie, že čím víc má člověk volného času, tím víc prokrastinuje. Takhle holt moc času na prokrastinaci nezbývá. (úsměv)

Vytvořeno: 27. 2. 2019 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková