Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Štítky

Ke konci loňského roku byli oceněni nejlepší učitelé fakulty v rámci ankety Studentské hodnocení výuky. Každému z nich jsme položili tři stejné otázky a postupně vám jejich odpovědi uvádíme v malém miniseriálu. Dnes přinášíme odpovědi prof. RNDr. Václava Hampla, DrSc., který přes svoje pracovní vytížení ve funkci rektora UK, neztrácí kontakt se svými studenty na Ústavu fyziologie naší fakulty.

 

1. Získal jste ocenění za kvalitní pedagogickou práci pro fakultu od studentů. Čeho si, podle vás, studenti nejvíc cení na dobrém učiteli?
Myslím, že pro vysokoškolské studenty je podstatné, aby učitel kombinoval schopnost srozumitelného, myšlenkově uspořádaného projevu s rozhledem, vzdělaností a hlubokou zkušeností v oboru, kterému se věnuje. Věřím, že velmi důležitý je také kolegiální a férový přístup ke studentům, i když všichni bychom asi dokázali z paměti vylovit příklady profesorů, kteří nás hodně naučili a přitom byli „rasi“.
 
2. Myslíte si, že platí rovnice – vyjádřeno matematicky – oblíbený učitel se rovná oblíbený předmět, který vyučuje?
To, že nějaký předmět bývá oblíbený, nestačí na to, aby ze špatného učitele udělal populárního. Naopak vynikající učitel může udělat hodně pro to, aby studenti našli přednosti i u předmětů, které jinak obvykle v lásce nemívají.
 
3. Objevují se hlasy, že by vysokoškolští pedagogové měli mít pedagogické vzdělání. Jak vy se na to díváte?
Byl bych špatným učitelem, kdybych nevěřil, že se (skoro) všechno dá naučit. I schopnost dobře učit se dá (a musí) naučit. U nás je zaběhaná tradice, že vysokoškolský učitel se učí učit od svých předchůdců, a myslím, že to většinou funguje docela dobře. Myslím, že systematičtější péče o tento proces by byla užitečnější než nějaké rychlokurzy pedagogické teorie, ke kterým mohou mít snahy o pedagogické vzdělávání vysokoškolských učitelů tendenci sklouzávat. Na druhou stranu kvalitní pedagogický základ by jistě nikomu neuškodil. Nějaké masové zavádění povinného pedagogického školení vysokoškolských učitelů nepovažuji v této chvíli za potřebné.
 
Děkuji za vaše odpovědi
-mc-

Vytvořeno: 2. 2. 2007 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Administrátor 2. LF UK