Sergej Karpowicz

Štítky

Sergej Karpowicz studuje pátým rokem všeobecné lékařství na naší fakultě, od března 2007 byl lokálním prezidentem pobočky IFMSA na UK 2. LF, v listopadu 2007 se stal prezidentem IFMSA CZ.
 
 
Ahoj, mohl bys mi stručně představit IFMSA a její cíle?
International Federation of Medical Students' Asociations je mezinárodní federace, která sdružuje okolo 100 členských organizací z osmdesáti zemí světa. Jejími členy jsou studenti medicíny, které zajímá, co se děje ve světě, a chtějí se něco nového dozvědět. Díky IFMSA mohou vyjíždět na výzkumné a klinické stáže a účastnit se různých vzdělávacích a společensky prospěšných projektů. Tímto mají možnost rozšířit si obzory a získat spoustu nových zkušeností pro svou další praxi.
 
A co česká organizace, kterou reprezentuješ?
IFMSA CZ má své pobočky na všech sedmi lékařských fakultách v České republice. Těžiště naší činnosti leží zejména v pořádání stáží, kterých máme v přepočtu na počet studentů nejvíce na světě. Dále pořádáme několik úspěšných projektů – například výuku první pomoci na středních školách či medvídkovou nemocnici. To, co se nyní snažíme u nás prosadit nejvíce, jsou právě tyto projekty, které doposud byly spíše v pozadí, ale tvoří asi tu nejzajímavější náplň činnosti v průběhu roku.
 

Jak ses k IFMSA CZ dostal, jakou funkcí jsi začínal a kdy to bylo?
Já jsem v podstatě odpověděl na SMSku předchozího Lokálního Prezidenta, který se mě ptal, jestli vím, co je IFMSA CZ. Říkal, že končí a že by to chtěl někomu předat a zda bych o tento job nestál.
 
A věděl jsi?
Příliš ne. Jen jsem zhruba tušil, že dělají stáže. Ale to byla celá moje představa – moc jsem toho tehdy o IFMSA CZ nevěděl. Říkal jsem si ale, že by to mohla být zajímavá příležitost se něco dozvědět a třeba se i podívat trošku do ciziny.
 
Jaké to pro tebe bylo stát se jen tak z ničeho nic lokálním prezidentem a později i Prezidentem celé IFMSA CZ?
Lokálním Prezidentem jsem se stal na konci třeťáku, kdy mě čekala taková jedna nesympatická zkouška, která mi zabrala půlku léta. A potom během září a října jsem už pracoval na organizaci listopadové Valné hromady, kterou dostala naše pobočka na starosti. Tam mě zvolili prezidentem IFMSA CZ. Od té doby mi jaksi ubylo volného času a přibylo práce. Většinu času trávím komunikací s ostatními členy naší organizace, dost také s lidmi z ciziny a prací na fungování organizace jako celku. Zní to možná trošku nudně, ale je to docela zajímavá práce.
 
Pokud se nepletu, blíží se konec tvého funkčního období, budeš kandidovat znovu?
Určitě, baví mě to, dělám to rád. Za ten rok, co to dělám, jsem získal spousty zajímavých zkušeností, naučil se jednat s lidmi a získal spoustu nových přátel. Prostě stojí mi to za to .
 
Protože už jsi v páťáku, tak by mě zajímalo, co bys chtěl dělat po škole.
Ještě nevím, nejvíce mě asi zaujala anesteziologie, ale ještě nejsem definitivně rozhodnut. Dost je to možná také tím, že si ještě příliš nepřipouštím, že jednoho dne prostě se studiem skončím a budu se muset rozhodnout.
 

Prozradil bys mi, co děláš, když máš volno? Jak odpočíváš a relaxuješ?
Vzhledem k tomu, že jsem celkem nesportovní typ – a je to na mně i poznat, tak hodně času na koleji trávím u počítače. Třeba koukám na filmy nebo hraji hry. Ale když jsem doma ve Varech, tak chodím se psem do lesa. Dost volného času také trávím na různých akcích spojených s tím, co dělám – občas se scházíme s lidmi z IFMSA CZ nebo se někam jedeme podívat. Například na jaře jsem byl u Kyjova na Fašaňku nebo nedávno na Valném shromáždění SloMSA – slovenské obdoby naší organizace.
 
Byl už jsi s IFMSA na nějaké stáži?
Letos jsem měl jet na svou první stáž do Kuvajtu, bohužel kvůli vízovým problémům jsem nakonec neodjel. Také jsem byl na dvou Valných Shromážděních – General Assemblies, kde se dvakrát ročně scházejí představitelé národních organizací. Diskutuje se tam o fungování federace, podepisují se smlouvy o stážích a vyměňují se zkušenosti s fungováním projektů. V březnu jsem takto byl v Mexiku, tam byl General Assembly March Meeting a v srpnu na Jamajce na General Assembly August Meeting IFMSA.
 
Kde najdou studenti, které by zajímalo něco více o IFMSA a IFMSA CZ, potřebné informace?
Buď na našich stránkách www.ifmsa.cz, které se za poslední rok, díky práci všech v organizaci, hodně „zvedly“ a naplnily. Dále pak na stránkách federace – www.ifmsa.org. Ty jsou na tom v současné době o něco hůře, ale jsou slíbena zásadní vylepšení.
 
Děkuji za rozhovor!
-mk-

Vytvořeno: 3. 11. 2008 / Upraveno: 13. 6. 2022 / MUDr. Jana Djakow