Učitelka roku MUDr. Jana Matějková

Štítky

Usměvavá a oblíbená paní doktorka Matějková vystudovala gymnázium v Písku a potom nastoupila na Fakultu dětského lékařství. Po jejím dokončení krátce pracovala v rehabilitačním centru v Jincích a nyní již devět let pracuje na ústavu lékařské mikrobiologie.
 
Když jste se o anketě Učitel roku dozvěděla, napadlo vás, že byste mohla být tak úspěšná? Byla jste překvapená, když se k vám donesly výsledky?
Ta anketa letos neprobíhala poprvé, já už jsem se mezi prvními umístila asi dvakrát nebo třikrát. Ale nikdy bych si byla netroufla odhadovat, jak to dopadne. Překvapení to nebylo, ale spíše potěšení.
 
Co pro vás toto ocenění znamená? Motivuje vás třeba při práci?
Je to pro mě určitě závazek setrvat a podávat dobré výkony pořád. Ale právě tím, že studenti přicházejí pořád noví, dá se těžko předvídat, jak to dopadne příště. Ona mikrobiologie není nic moc záživného, a tak je třeba na tom ukázat studentům něco pěkného.
 
Dokázala byste uhádnout důvod, proč tolik studentů dalo hlas zrovna vám?
Protože je mám ráda .
 
Proč jste se rozhodla zrovna pro mikrobiologii?
Nenapadlo mě, že bych se někdy mikrobiologii věnovala. Byla to spíš náhoda. Původně jsem chtěla dělat pediatrii, proto jsem šla na Fakultu dětského lékařství. Potom jsem ale nemohla najít místo, a tak jsem nastoupila v rehabilitačním centru v&nbsp Jincích. Tam jsem jeden týden chodila do práce a druhý týden měla volno, a tak jsem se tam po tom, co přišly děti, už nemohla z „provozních důvodů“ vrátit. A tady na mikrobiologii bylo místo, tak jsem nastoupila. A vůbec toho nelituji.
 
Na seminářích studenty často bavíte příběhy o svých dětech. Máte nějaký oblíbený?
Ony jsou pořád nějaké nové a ten nejnovější je vždycky nejoblíbenější.
 
A který je to tedy teď?
To raději nebudu zveřejňovat .
 
Váš manžel pracuje na kardiochirurgii, takže jste oba hodně pracovně vytížení. Najdete si i přesto na sebe čas?
To si najdeme, protože jsme rádi spolu a když se chce, tak všechno jde.
 
Jak obvykle trávíte volný čas, když jej trávíte s dětmi?
Přes týden spolu trávíme každý večer, teď už se s nimi sice neučím, ale spíše je občas zkouším, jestli se všechno naučili. Jinak na sebe přes týden moc času nemáme. O víkendu jezdíme na chatu do jižních Čech, v létě na vodu nebo na kola, na hory – máme rádi turistiku na Slovensku a v Alpách, v zimě na hory na lyže.
 
Jak trávíte volný čas, když ho máte jen pro sebe?
To si čtu – každý večer si čtu v posteli. Mí oblíbenci jsou A. Hailey, A. Christie a D. Francis. Ráda se také dívám na detektivky. Ale jinak volný čas raději věnuji dětem.
 
Děkuji za rozhovor!

Michaela Kotrová

Vytvořeno: 15. 5. 2009 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Administrátor 2. LF UK