Výhodnější je pěstovat přátelskou atmosféru a poskytovat vzory

Štítky

Info

Fotografie: Michal Hladik

Dr. Martin Zielina se k 1. říjnu stal ombudsmanem 2. lékařské fakulty pro zaměstnance. Přidal se tak k dosavadní dvojici fakultních ombudsmanek pro české a mezinárodní studenty. Jaká je role ombudsmana a s čím se na něj obracet? Rozhovor.


Odkud se ombudsman vzal a jak se tato role liší od jiných vedoucích rolí či specializací?

Roli fakultního ombudsmana znám prozatím z doslechu z jiných fakult a univerzit, byť jednoznačně patří do mého odborného zájmu, to jest bioetiky. Možná ještě někoho překvapí, že slovo ombudsman pochází ze švédštiny a lze ho volně přeložit jako zplnomocněnec nebo zástupce.

Základní rozdíl oproti jiným rolím vnímám v zaměření a šíři agendy. Zaměřením by ombudsman měl být průvodcem zaměstnanců 2. lékařské fakulty v ohrožujících situacích, ve kterých je nutné obezřetně našlapovat s cílem dojít do bezpečí. Co do její šíře vnímám tuto roli jako všeprostupující, neboť nemůžeme čekat, že nějaký zaměstnanec bude zcela imunní vůči ohrožujícím situacím. Nechci však zvyšovat úzkost, ale naopak poskytovat útěchu: i když se dostanete do ohrožující situace, je na fakultě někdo, kdo vás vyslechne ve snaze vám pomoci.

Jaké typické konflikty je vhodné konzultovat s fakultním ombudsmanem?

Mezi takové konflikty patří například sexuální obtěžování, šikana či jiné nedůstojné nebo ponižující zacházení, včetně diskriminace, homofobie či rasismu. Na druhou stranu není možné předjímat vše, co může vést k ohrožení zaměstnanců. Namátkou lze uvést kupříkladu osobní krize.

Jaké jsou podle vaší zkušenosti nejlepší způsoby, jak takovým konfliktům předcházet?

Nejen v případě zdraví je prevence výhodnou strategií. Nelze mít na vše předpisy, a proto mnohem výhodnější je pěstovat přátelskou atmosféru, ve které i vážnější konflikty lze řešit efektivní komunikací ve snaze předejít eskalaci. Nezapomínejme, že i způsob řešení konfliktů vypovídá o naší fakultní kultuře, na jejímž zvyšování bychom se měli všichni podílet. Zároveň považuji za vhodné, abychom zejména studentkám a studentům poskytovali vzory, ke kterým by mohli vzhlížet a zvyšovat tak jejich hrdost na naši fakultu, kterou si jistě zaslouží.


Kontakty na fakultní ombudsmany najdete na webu.

Vytvořeno: 2. 10. 2023 / Upraveno: 2. 10. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.