Info

Fotografie: Matouš Vokatý (2. LF)

Se studenty se potkávám vážně rád

Se studenty se potkávám vážně rád

Štítky
Agentura pro zdravotnický výzkum slaví deset let existence. Představujeme vědce a vědkyně z 2. lékařské fakulty, kteří získali Cenu ministra zdravotnictví za projekty vypracované s její podporou

Agentura pro zdravotnický výzkum ČZ spadá pod Ministerstvo zdravotnictví ČR, jejím účelem je podpora aplikovaného výzkumu a inovací ve zdravotnictví. Navázala na Interní grantovou agenturu MZ ČR a za deset let existence podpořila více než 1 040 projektů v celkové výši přesahující 11,5 miliardy korun. Agenturu v roce 2014 založil prof. Miroslav Ryska (1953–2022), gastroenterochirurg, vědec, pedagog, emeritní přednosta Chirurgické kliniky 2. LF UK a ÚVN a dlouholetý předseda agentury.

Rozhovory a prezentace projektů vědců a vědkyň připravujeme s výhledem na slavnostní konferenci, která proběhne 12. září 2024 v Kongresovém centru České národní banky, a na výstavu, která se uskuteční od 23. září do 11. října 2024 v prostorách Karolina (Ovocný trh 560/5, Praha 1). Na výstavě bude možné prohlédnout si mimo jiné medailonky všech laureátů cen ministra zdravotnictví za zdravotnický výzkum a vývoj.

Zdroje: Newsletter AZV 1/2024, web AZV


Se studenty se potkávám vážně rád

Prof. MUDr. Jan Zuna, Ph.D., je dětský hematoonkolog. Působí v CLIP (Childhood Leukaemia Investigation Prague) na Klinice dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FNM.

Co máš teď na nočním stolku a které album poslední dobou posloucháš?

Na nočním stolku mám Diclofenac, Chondrosulf a Dorsiflex. To víš, stará kolena… a kyčle…

Myslel jsem knížky…

Jasně – tak teď zrovna to je Lidská komedie od Saroyana, taková moje „trvalka“. Ale bohužel už zdaleka nečtu tolik jako dřív, nějak mi na to už po práci většinou chybí energie a soustředění. Proto taky asi ten Saroyan, kterého miluju od střední školy a můžu ho otevřít kdykoliv kdekoliv a potěšit se tím, jak krásně uměl psát, obyčejnými slovy o obyčejných – nebo neobyčejných? – věcech.

William Saroyan (1908–1981), americký prozaik, básník a dramatik arménského původu, napsal The Human Comedy v roce 1941. Fotografie: Al Aumuller (Wikimedia Commons).

A album?

Dneska už se vlastně alba moc neposlouchají, ne? I já už mám spíš výběry a poslouchám nejvíc asi v autě, hlavně na delších cestách. Před dovolenou si doma děláme „výběry do auta“, každý tam dá, co má rád, a já se tak dostanu i k muzice, kterou poslouchají moje dospělé děti. A ony zase poslouchají moje srdcovky, i když jsou to pro ně vykopávky – Beatles, Rolling Stones, Kinks, Bob Dylan, Dire Straits, Pink Floyd, Cure…

Kam jste letos jeli na dovolenou?

Prosím tě, zachtělo se nám vrátit se na místa, kam jsme jezdívali, když byly děti malé – takže taková „česká klasika“, Chorvatsko. A cestou domů ještě tři dny v rakouských Alpách. Ale pro mě je hlavní, že s námi děti ještě pořád mají chuť jet a dobrovolně trávit svůj čas, i když je jim oběma přes dvacet. To je myslím úplně nejvíc a za to jsem šťastný.

Dětská hematoonkologie možná není úplně nejveselejší prostředí, máš přesto i zábavné vzpomínky?

Určitě, vždycky jsem měl kolem sebe naštěstí lidi se smyslem pro humor, takže zábavných zážitků je spousta. Moc rád vzpomínám na všechny možné fakultní sportovní události jako volejbaly, noční hokeje a fotbaly proti medikům, na oslavy všeho druhu u Vojáka nebo na pionýrské začátky našeho cestování na zahraniční konference...

U Vojáka – to myslíš bývalý fakultní klub na Plzeňské?

Ano, bylo to senzační místo. A upřímně si myslím, že ten klub a jeho neformální atmosféra moc chybí – nejen mně, ale celé fakultě. Mrzí mě, že se nám ho ani přes snahu v senátu nepovedlo v nějaké podobné formě zachovat.

Klub Dr. Voják, ve své původní podobě byl v provozu v letech 1990 až 2020. Dostal se do pořadu České televize Zaniklé pražské kluby (2023).

A nějaká konkrétní vzpomínka třeba z toho cestování?

Třeba na dvoulůžkový pokoj o velikosti asi třikrát tři metry, ve kterém jsem jako nejmladší z naší trojice Hrušák – Trka – Zuna dostal přidělenou přistýlku a musel chodit spát poslední a vstávat první a hned přistýlku složit, protože jinak v pokoji nebylo kam si stoupnout. Byli jsme si s kolegy těch několik dní velice, velice blízcí…

Už jsi na fakultě poměrně dlouho: pozoruješ, že by se studenti jako celek za tu dobu, co na fakultě působíš, nějak změnili?

Já sám na fakultu jako medik nastupoval ještě těsně před revolucí, takže od té doby se studenti změnili zcela určitě! Jako správný „boomer“ bych měl říct, že my jsme byli pracovitější, míň přecitlivělí – pravda je ale taková, že i když se změny určitě najdou, důležitější je, že studenti, se kterými se potkávám, mi připadají moc fajn a potkávám se s nimi vážně rád.

A s jakými studenty se potkáváš?

Nejbližší kontakt mám s těmi postgraduálními u nás v CLIPu a se studenty v akademickém senátu. Ale myslím, že studenti na naší fakultě jsou prostě fajn obecně – i proto jsme ta nejlepší fakulta. A ty „sněhové vločky“ asi studují někde jinde…


Biologie BCR::ABL1-pozitivních leukémií (reg. č. 16-30186A)

Prof. MUDr. Jan Zuna, Ph.D., 2. LF UK a FN Motol

Fúzní gen BCR::ABL1 je typickou primární aberací chronické myeloidní leukémie (CML), ale vyskytuje se i u části akutních lymfoblastických leukémií (ALL). V rámci projektu AZV jsme BCR::ABL1-pozitivní leukémie analyzovali z biologického i klinického pohledu. Naše výsledky ukázaly, že u 20-30% pacientů s ALL je fúze BCR::ABL1 přítomna nejen v lymfoidních leukemických buňkách, ale i mezi nemaligními lymfocyty (v B i T řadě) a také v buňkách myeloidních. Tím biologie těchto případů připomíná CML v lymfoidní blastické krizi a my jsme tuto námi nově definovanou podskupinu pojmenovali „CML-like“ leukémie. Tato podskupina se díky naší práci stala v roce 2022 součástí mezinárodní klasifikace ALL.

Kromě původních publikací vedly naše výsledky k otevření biologicko-klinické studie v rámci největšího mezinárodního protokolu pro léčbu dětské BCR::ABL1-pozitivní ALL (EsPhALL). Byli jsme pověřeni vedením této studie a výsledky by měly definovat optimální léčbu pro prognosticky nepříznivou podskupinu BCR::ABL1-pozitivních leukémií.

V projektu na toto téma i nadále pokračujeme a snažíme se podrobně popsat biologické i klinické zvláštnosti těchto diagnóz a především pomoci k nalezení úspěšné terapie.

Související

Roli hraje i náhoda a štěstí

10. 8. 2017
Štítky

Článek o monitorování dětských BCR-ABL1-pozitivních akutních lymfoblastických leukemiích vyšel v časopisu Blood (IF 13,2) uvedený editorialem. Jak dlouhá je cesta k podobně prestižní publikaci? Nejen o tom je rozhovor s doc. Janem Zunou.

Prof. Jan Zuna obdržel Cenu ministra zdravotnictví za výzkum

Za mimořádně úspěšné řešení grantů AZV, podložené mimo jiné prvoautorskými publikacemi v nejprestižnějším hematologickém časopise Blood (IF 17,8), byly naší klinice uděleny v roce 2020 Cena ministra zdravotnictví (prof. Jan Zuna – Biologie BCR-ABL pozitivních leukémií) a Čestné uznání ministra zdravotnictví (prof. Jan Trka – Extenzivní genomické profilování pro personalizovanou diagnostiku a léčbu poruch krvetvorby u dětí).

Vytvořeno: 6. 8. 2024 / Upraveno: 5. 9. 2024 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.