Info

Fotografie: Petr Andreas a archiv Dominiky James Šeblové

Zdraví zdravotnic a zdravotníků trpělo v době pandemie a je třeba podpořit je systémovými kroky

Zdraví zdravotnic a zdravotníků trpělo v době pandemie a je třeba podpořit je systémovými kroky

Vědkyně a vědci z 2. lékařské fakulty představili své studie v Senátu České republiky

Výsledky série studií z projektu HEROES-CZ (COVID-19 HEalth caRe wOrkErS study), které se zaměřují na rizikové a protektivní faktory pro psychické zdraví zdravotníků v závislosti na profesní zátěži, představil tým vědkyň a vědce z Ústavu epidemiologie 2. lékařské fakulty na půdě Senátu České republiky. Kulatý stůl s názvem „Profesní zátěž pracovníků ve zdravotnictví a v sociálních službách“ a jejich potřeby uvedl senátor a lékař Marek Slabý z výboru pro sociální politiku. S mezinárodní perspektivou řešení daných otázek vystoupila i ředitelka kanceláře World Health Organisation (WHO) v Praze dr. Zsofia Pusztai, zmínila například plán na sběr a analýzu dat o stavu duševního zdraví zdravotníků v evropském měřítku.

MUDr. Mgr. Jana Šeblová, Ph.D., lékařka urgentní medicíny (2. LF UK, dětský urgentní příjem FN Motol a urgentní příjem nemocnice Kladno) ve své prezentaci připomněla, že zdravotnické povolání patří mezi náročné profese a zdravotníci tak patří ke skupinám, které jsou více ohroženy zhoršením duševního zdraví. Uvedla, že resilienci, odolnost vůči stresorům, je možné i trénovat, i když je do značné míry dána výchovou, temperamentem, geneticky, i životními zkušenostmi, a vyzdvihla důležitost kvalitní komunikace zdravotníků a managementu. Poukázala na to, že prevence a podpora by neměla zůstat osobní záležitostí zdravotníků, ale je nutné je podpořit systémově, nebo i legislativně, protože jejich kondice bezprostředně ovlivňuje kvalitu péče, bezpečnost pacientů a připravenost na kritické události.

Související

Epidemioložka Dominika James Šeblová, BA, M.Sc., Ph.D., představila rozsáhlou, ve 26 zemích probíhající studii HEROES, která zjišťovala, jaké rizikové a naopak protektivní faktory mohou mít vliv na zdraví zdravotníků. Jako hlavní řešitelka hovořila o její české podobě, probíhající v letech 2020–2025. Sběr dat, který se v Česku odehrál ve třech časových bodech (2020, 2021 a 2022), mapuje, jaký byl vývoj v čase mezi faktory jako pracovní zátěž během pandemie covidu-19, důvěra v pracoviště, individuální podmínky či zkušenosti a příznaky deprese, psychologického stresu, či syndromu vyhoření. Rovněž zdůraznila, že psychosociální péče o zdravotníky se pozitivně projeví v kapacitě zdravotnického systému.

Epidemioložka doc. MUDr. Pavla Brennan Kearns, Ph.D., popsala konkrétní příznaky deprese, jejíž výskyt celosvětově roste. Představila její hlavní spouštěče pro respondenty v HEROES, byly jimi stres, kontakt s pacienty a zkušenost se smrtí na covid-19 (studie). Dále představila publikovaný vědecký článek, který zkoumal rozdíly ve výskytu deprese během pandemie. Tato studie ukázala, že většina zdravotníků měla po celou dobu vyšší depresivní příznaky a výskyt deprese mezi zdravotníky oproti první fázi zdvojnásobil.

Zleva: Jaroslav Pekara, Jana Šrámková, Jana Šeblová, Dominika James Šeblová, Miroslava Janoušková, Pavla Brennan Kearns
Zleva: Jaroslav Pekara, Jana Šrámková, Jana Šeblová, Dominika James Šeblová, Miroslava Janoušková, Pavla Brennan Kearns

Socioložka Mgr. et Mgr. Miroslava Janoušková, Ph.D., mluvila o potřebách, které zdravotníci během pandemie pociťovali vůči managementu (mj. zájem a komunikace), pacientům (prevence konfliktů a násilí) a týmu (podpora). (Abstrakt článku.) Tento výzkum tak naznačil, na co by se mělo soustředit případné systémové řešení. Také prezentovala dopady války na Ukrajině a uprchlické krize na duševní zdraví zdravotníků, například v podobě nepřímé traumatizace.

Zdravotnický záchranář Mgr. Jaroslav Pekara, Ph.D. (Vysoká škola zdravotnická a 2. LF UK), ukázal, že sílící pandemie covidu-19 způsobila, že zdravotníci byli vystavení rostoucímu riziku stigmatizace a verbálního i fyzického násilí. Tyto negativní zkušenosti byly spojené s téměř trojnásobným rizikem psychologického stresu a depresivní symptomaticky. (Studie.)

Mgr. Jana Šrámková (Fakultní Thomayerova nemocnice) představila existující systém psychosociální intervenční služby (SPIS), který existuje již od roku 2010, a ukázala příklad podpory zdravotníkům v souvislosti se zvládáním následků útoku střelce na FF UK v roce 2023.

Závěry studií komplexně mapují situaci zdravotníků během covidové pandemie a poskytují podklad pro systémové změny, které by zlepšily jejich pracovní podmínky a posílily jejich duševní zdraví a celkovou pohodu. V rámci projektů tým také výstupy použil pro rozvoj pilotní intervence, která se zatím uskutečnila v pěti zdravotnických zařízení a zapojilo se do ní 170 zdravotníků. Podpora odolnosti zdravotníků by měla být prioritou na všech úrovních – od legislativních úprav až po praktická opatření v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních. To patří k předpokladům, aby odpovídající kvalita péče byla zajištěna nejen v možných krizových situacích v budoucnosti, ale i v běžném provozu.

Vytvořeno: 9. 9. 2024 / Upraveno: 9. 9. 2024 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.